Sari la conținut

Asociație

Pentru că noi
facem ceva.
Cu tineri și
pentru tineri.

Tineret

Pentru că noi
suntem acolo
cu tineri pentru tineri.

Despre noi

Să-i facem pe tineri puternici în viață și în credința creștină – aceasta este marea preocupare a Asociației de Tineret a Bisericii Evanghelice C.A. din România. Dorim să sprijinim parohiile din biserica noastră în munca lor. Originea etnică și confesională nu este importantă pentru noi. Toată lumea este binevenită. Ca asociație de tineret evanghelică în România, suntem în primul rând vorbitori de limbă germană, deoarece biserica noastră are o lungă tradiție de limbă germană. Mulți tineri ajung la activitățile noastre datorită limbii germane.

Sună tentant?
Atunci uită-te la
evenimentele
noastre.

Povestea noastră

Implicarea copiilor şi a tinerilor în diferite activităţi sociale are la saşii din Transilvania o lungă tradiţie, având în vedere organizarea lor de secole în frăţietăţi locale atât pentru băieţi cât şi pentru fete. Poate tocmai din cauza acestor bogate experienţe, în zilele noastre, ca şi în trecut, părerile, cum trebuie organizată activitatea cu copiii şi tinerii, sunt diferite.
Când în anii ’30 ai sec. XX în unele comunităţi bisericeşti au fost introduse slujbe pentru copii, această iniţiativă a fost privită de mulţi ca fiind foarte discutabilă. Poate unii îşi mai aduc aminte de timpul comunismului, când era periculos să te ocupi de activităţi cu copii şi tineret, deoarece: „Tineretul şi copiii sunt ai statului.“ Totuşi a existat şi în acei ani grei activitate cu copii şi tineret. Pentrucă transmiterea Evangheliei către generaţia următoare în biserica noastră se consideră ca unul din cele mai importante lucruri.
La nivel național preotul paroh din Sibiu, Wolfgang Rehner sen., a îndrăznit în acei ani grei să organizeze anual în ultima săptămână din august tabere spirituale pentru tinerii confirmaţi. Pe ascuns se adunau între 60 şi 150 de tineri din diferite localităţi la tabăra organizată într-un loc secret la munte sau în apropierea unei localităţi. Faptul că niciodată nu au intrat în conflict cu autorităţile era privit cu un semn al harului divin.
După revoluţie aceste tabere spirituale au fost continuate în condiţii total diferite de fiul parohului din Sibiu, pr. Wolfgang Rehner jun., preot paroh la Cârţa. Libertatea câştigată era foarte favorabilă, însă emigrarea masivă a familiilor de saşi îngreuna în multe privinţe desfăşurarea activităţilor. În anul 1994 părintele Joachim Lorenz din Mălâncrav a preluat conducerea activităţii cu tinerii la nivel național.
În această perioadă s-a înfiinţat Comitetul National al Colaboratorilor şi Voluntarilor, cu menirea de a oferi tinerilor şi conducătorilor de activităţi prilej de întâlnire şi de încurajare în lucrarea lor. În anul 1997 a fost organizată prima tabără pentru adolescenţi la Vlăhiţa, în 1998 prima „Zi a Tineretului“ la Prejmer şi în 1999 prima tabără pentru tineret în valea Zizinului.

Pentru a se putea organiza mai bine activitatea cu copiii şi tinerii, în anul 2006 s-a constituit Asociaţia de Tineret a Bisericii Evanghelice C.A. din România. Este o asociaţie cu personalitate juridică sub patronajul Bisericii, fiind considerată o organizaţie a acesteia.
În prezent sunt 13 parohii membre în asociaţie şi consiliul director constă din membri cu experienţă foarte implicaţi şi activi. Sub conducerea preşedintelui pr. Wolfgang Arvay se desfăşoară activitatea administrativă şi se realizează noi proiecte.
După ce Frank Gründler (Referent pentru tineret 2015-2018) s-a întors în Germania, a fost înlocuit ca referent cu Alex Arhire din Braşov, care este de mulţi ani participant şi colaborator voluntar.

Ponderea activităţii Asociaţiei de Tineret sunt marile tabere de vară cu corturi: tabăra pentru copii între 9 şi 12 ani (din 1999) şi SummerCamp-ul (TeenieCamp) pentru adolescenţi între 13 şi 16 ani (din 1997). Anual se adună până la 110 participanţi şi 35 de colaboratori. În afară de acestea mai face parte din programul fix şi Festivalul de Vară (Ziua Tineretului) din doi în doi ani cu multă muzică, voie bună şi meditaţii profunde.

Aceste activităţi şi evenimente n-ar fi posibile fără Comitetul Național al Colaboratorilor şi Voluntarilor (CNCV), care din 1995 organizează de patru ori pe an întâlniri cu colaboratori şi conducători de activităţi. De regulă se întâlnesc 30 până la 45 de persoane din localităţi între Bucureşti, Reghin, Braşov şi Deva pentru pregătirea şi îndrumarea tinerilor colaboratori. La întâlniri se învaţă teorie şi practică din domeniul activităţii cu tineretul, se învaţă practica rugăciunii în comun, organizarea de jocuri şi ghidarea evenimentelor unei zile. Însă pentru tineri aceste sfârşituri de săptămână reprezintă mai mult decât instruire şi învăţat, aici ei găsesc şi trăiesc părtăşia care multora le lipseşte în viaţa de zi cu zi.

Asociaţia de Tineret păstrează legături cu diferite instituţii din ţară şi din străinătate: anual sunt trimişi reprezentanţi la „Ecumenical Youth Council in Europe“, există contacte cu diferite asociaţii CVJM (Asociaţia Tinerilor Creştini), alte asociaţii de tineret şi Federaţia Mondială Luterană.

Asociaţia de Tineret este finanţată în cea mai mare parte din donaţii şi are nevoie de susţinere ca să-şi poată îndeplini lucrarea sa cu şi pentru tineri.

Dorești
să ne
susții în
activitățile
noastre?

Partenerii noștri